Bejegyzések

Harckocsizó lövészeti szakfelkészítés

Leopard 2A4HU irányzó és töltőkezelő állomány rendszerbeállító lövészetének egy napja

írta: Pánczél Mátyás2022. november 14-17. között hajtotta végre az MH 25. Klapka György Lövészdandár, 11. Harckocsizászlóalj kijelölt Leopard 2A4HU irányzó és töltőkezelő állománya a rendszerbeállító lövészetét a szómódi lőtéren. Szerkesztőségünk 2022. november 16-án végigkísérhette a harckocsizók szakalapozó kiképzését, amit e cikkben be szeretnénk mutatni. 

A szakfelkészítés helyzete és folyamata:

A Magyar Honvédség harckocsizó kiképzése – a Leopard (2A4HU) harckocsik beérkezésével – folyamatosan átalakul, adoptálódik a Leopard harckocsihoz. Az új kiképzési rendszernek a honosítása és bedolgozása olyan szinten van már jelen, hogy a különböző kiképzési okmányokba történő bevezetésük folyamatban van.

Az általunk megtekintett szakfelkészítés célja a harckocsifegyverek és irányzóeszközök kezelése alapvető fogásainak elsajátítása volt, különböző üzemmódokban, kézi irányzóberendezések és stabilizátor alkalmazásával, nappal és éjszaka, tűzfeladat megoldása közben. Emellett a kezelők gyakorlati jártasságának elmélyítése a tüzelés és tűzhelyesbítés során, a fegyverek, irányzó- és figyelőműszerek alkalmazásában, valamint a tűzfeladatok előkészítésében és azok végrehajtásakor. Ez a valóságban azt jelentette, hogy ez a rendszerbeállító lövészet az irányzói szakfelkészítés (szakalapozó kiképzés) befejező mozzanata volt, ahol a Leopard 2A4HU harckocsi frissen kiképzett irányzói és töltőkezelői beosztásra tervezett személyi állomány éles lőgyakorlatok végrehajtásával tanúbizonyságot tett a felkészültségük eredményességéről. Az éles lőgyakorlatot megelőzően sikeresen teljesítették az elméleti, fegyverzettechnikai és eszközszimulációs rendszer (harckocsitorony trenazsőr, lőkiképzési szimulátor – ASPT) kiképzést.

Szerkesztőségünk a párhuzamosított- és toronygéppuskával végrehajtott, valamint előkészítő lőgyakorlatok napján vett részt, azaz ágyúval ekkor nem lőttek a harckocsizók.

Képgaléria megtekintéséhez kattints a képre!

Egy élményteli novemberi szerda beszámolója:

2022. november 16-án reggelén ködbe borult a szomódi lőtér, ahol 6 darab, ponyvával letakart Leopard 2A4HU várta, hogy megérkezzen az aznapi foglalkozásra kijelölt állomány és megkezdje a harckocsik előkészítését az éles lőgyakorlatra. A „leponyvázás” után a napi technikai kiszolgálásokat végezték el a harckocsizók, majd a ládában kiszállított párhuzamosított- és toronygéppuskákat szerelték a helyükre. Ezután beindították a Leopardokat és sorban megkezdték a melegrejáratást, azaz a harckocsimotor (és rendszerének) üzemi hőfokra melegítését. Ezt a mozzanatsorozatot szinte elhangzott parancsok nélkül és gördülékenyen hajtották végre. A hat harckocsiból négy vett részt a lőgyakorlatokon, kettő tartalékban maradt.

Az előkészítő feladatok végeztével felsorakoztak a harckocsizók, majd megkapták az aznapi eligazításokat, végül a lövészetvezető szólt hozzájuk. A kötelező papírmunkát követően átvehették a lőgyakorlatra kiutalt géppuskalőszert, majd megkezdődött a toronygéppuska éleslövészet első és második tárgykörének végrehajtása. Ekkor álló helyből, nappali viszonyok mellett lőttek álló és mozgó célokra egyaránt. A frissen kiképzett irányzók és töltőkezelők jól teljesítettek; helyesen alkalmazták a korábbi kiképzési ciklusban tanult fogásokat a fegyverkezelés, tüzelés és tűzhelyesbítés terén. Természetesen ez a lövészet remek lehetőséget biztosított a géppuskával kapcsolatos tapasztalatszerzésre is.

A párhuzamosított géppuskalövészet előtt a Krauss-Maffei Wegmann (a Leopard 2A4HU harckocsit gyártó cég) egyik munkatársa adott értékes információt és gyakorlati tanácsokat a löveg beszabályozásával kapcsolatban, majd megindultak a harckocsik a lőtér kifutóján és végrehajtották a nappali, egyes számú lőgyakorlatot. Ekkor álló helyből és mozgásból is lőttek, stabilizártorral, álló és mozgó célokra egyaránt. Minden lövészeti számot követően a kezelők átbeszélték a végrehajtás módját, az esetlegesen felszínre kerülő hiányosságokat és tapasztalatokat.

A harmadik lőgyakorlatot követően – az őszi időjárás végett – kezdett sötétedni, a foglalkozás értékelését követően a kezelők leszerelték a fegyverzeti anyagokat, majd végrehajtották azok ellenőrzését és technikai kiszolgálását. Ezután a harckocsikat a lövészetvezető által meghatározott helyre állították, mivel másnap – ellenőrző elöljárók előtt – hajtották végre a komplex, köztük az ágyús lövészetet is, amelynek sikeres lezárulását követően váltak teljes értékű irányzókká és töltőkezelőkké.

A nap végén a foglalkozás értékelése 100% megfelelő volt, az aznapi kiképzési célokat elérték.

Azt tapasztaltuk a lövészet során, hogy az állomány jó hangulatban, zökkenőmentesen, biztonságosan és jelentésre kötelezett eset nélkül hajtotta végre a lőgyakorlatokat, kiemelten figyeltek a munka- és balesetvédelmi szabályok betartására (nem is történt semmilyen sérülés, a lövészetre kirendelt egészségügyi szolgálatnak így szerencsére nem volt tennivalója). Nagyon szimpatikus volt, hogy szinte parancsszavak nélkül tevékenykedett a kiképzendő állomány, ami – véleményem szerint – a magasfokú kiképzettségből és a harckocsizó fegyvernemre jellemző bajtársiasságból ered!

Szerkesztőségünk nagy örömmel vett részt a lövészeten és ezúton gratulál az immáron TELJES ÉRTÉKŰ, LEOPARD 2A4HU IRÁNYZÓ ÉS TÖLTŐKEZELŐ ÁLLOMÁNYNAK!

Képgaléria megtekintéséhez kattints a képre!

Teljes képriportunkat az alábbi oldalon tekinthetik meg:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=panczelosok&set=a.174302928520422

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük