Bejegyzések

A Lynx KF41HU külső sajátosságai

írta: Pánczél Mátyás

Mint minden modern harcjármű megjelenése, így a német Rheinmetall által fejlesztett és gyártott Lynx KF41 gyalogsági harcjármű is nagyfokú figyelmet váltott ki az érdeklődő közönségből. A Lynxet jellemző, nagyszámú innovatív berendezés számos felvetést fogalmazott meg; ezeknek a kérdéseknek a részleges megválaszolására most, a szerződéskötést követően több, mint két esztendő múlva kerülhet sor, miután hivatalosan is átadták a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) részére tesztelésre az első Lynx KF41HU lánctalpas gyalogsági harcjárművét.

Jelen cikkben kísérletet teszek arra, hogy a külső berendezések megnevezésével bemutassam a Lynx KF41HU egyedi sajátosságait.

A Lynx KF41HU útja a Magyar Honvédségbe

A 2016-ban indult Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében kiemelt szerepet kapott a lövészképesség fejlesztése, amelynek eredményeként 2020. augusztus 17-én megállapodást írt alá a magyar fél a Rheinmetall céggel Németországban egy magyarországi vegyesvállalat létrehozása mellett a Lynx KF41 gyalogsági harcjármű közös gyártásának megszervezéséről az MH részére.

Ezt követően, 2020. szeptember 9-én Korom Ferenc vezérezredes, az MH akkori parancsnoka és Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke szerződést írt alá a Honvédelmi Minisztériumban 218 darab Lynx KF41 beszerzéséről. Ennek értelmében az első fázisban 46 darab Lynx KF41HU és 9 darab Leopard 2-ARV3HU Buffalo mentő-vontató harcjármű kerül átadásra az MH részére, 2023 végéig. A fennmaradó 172 darab Lynx KF41HU-t a magyarországi – azóta Zalaegerszegen felépült – gyár készíti majd el 2029-ig. Ezt a szerződést egy további követte, amit 2021. május 18-án jelentett be a gyártó, amelynek keretében 209 darab Lynx KF41HU harcjárműre szerelnek fel StrikeShield, 3. generációs aktív védelmi rendszert.

Az első páncélozott gyalogsági harcjármű átadására (alvázszáma: H 30501) 2022. október 15-én került sor a budapesti Petőfi laktanyában az Önkéntes Katonai Szolgálatot Vállalók nyilvános katonai eskütételének részeként. Az eseményről készült képriportunkat itt tekinthetik meg:

Ezt a harcjárművet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kikülönített szervezeti eleme, a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj katonái kapták, akik – német instruktorok támogatásával – intenzív tesztelést és kiképzést folytatnak vele. Az időközben megérkezett második példányról (H 30502) nem számolt be az MH, mindössze néhány felvétel látott napvilágot a közösségi médiában, így annak sorsa nem ismert (vélhetően ez is a lövészzászlóalj tesztelésén vesz részt).

A következő képeken a Lynx KF41 korábbi, gyári teszt- és bemutató változatait mutatjuk be a fejlődés reprezentálása céljából; az első három felvétel a „Brave Warrior 2020” gyakorlat dinamikus bemutatóján készült, a Veszprém melletti, „0”-ponti gyakorlótéren, 2020. szeptember 24-én.

Az alábbi fénykép a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón készült, 2021. augusztus 28-án.

Cikkünk tárgyához érve, az alábbi öt felvételen kísérletet teszek bemutatni a Lynx KF41HU külső berendezéseit. A felvételek a fentebb említett átadó rendezvényen készültek a budapesti Petőfi laktanyában, 2022. október 15-én. (A berendezések megnevezése az elérhető nyilvános adatok alapján saját feltételezés.)

1.Távirányítású, .50 kaliberű (12,7x99mm), M2 nehézgéppuskával szerelt fegyverplatform (RCWS – Remote Control Weapon Station), a távirányított fegyverplatform alatti SEOSS-2P (Panoramic) parancsnoki irányzó műszer, 360 fokos látótérrel.

2. ROSY ködgránátvető.

3. Az SAS-360 (Situation Awareness System – Helyzetfelismerő Rendszer) kamerája.

4. Az aktív védelmi rendszer (ADS – Active Defence System) érzékelői, amelyek közül a meghajtógörgő felettiek a korai előrejelzők.

5. A harcjárművezető mellső éjjel-nappali kamerája.

6. Aktív védelmi rendszer érzékelő. (Kiegészítés: egyik Olvasónk felhívta szerkesztőségünk figyelmét, hogy ez a szlovák Metrodat cég, „LAWAREC BRICK” Laser Warning Receiver [lézerbesugárzás érzékelő] terméke lehet. Köszönjük!)

7. 30mm-es MK30-2/ABM gépágyú (ezen a példányon szemmel láthatóan ABM programozó képesség nélkül), Lance 2.0 toronyba integrálva.

8. Az aktív védelmi rendszer hátsó, „Veranda” becenevű eleme.

9. Az aktív védelmi rendszer vágótöltetei (ezen a példányon szemmel láthatóan inaktív, gyakorló verziók).

10. Tárolórekeszek a tartalékszerszámok, alkatrészek és felszerelések részére.

10a. Az aktív védelmi rendszer optikai érzékelője.

11. A hűtőventilátor kilépő levegő rácsozata és a kipufogógázok kiömlője.

12. Az atom-, biológiai- és vegyifegyverek érzékelője.

A kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Rpp7h7r7wpU, vágókép 4:34 percnél

13. A harcjárműparancsnok búvónyílása.

14. Spike LR2 páncéltörő rakéta tároló- és indítórekesze.

15. Lőszertároló rekesz.

16. A harcjármű hűtőventilátorának belépő levegő rácsozata.

17. Az aktív védelmi rendszer tartóeleme.

18. A páncélozott gyalogság (vészhelyzeti) búvónyílása.

19. A gépágyú töltő (málházó) nyílása.

20. A harcjárműirányzó búvónyílása.

21. A gépágyú lőszerbevezető adogatócsatornáinak fedele.

A kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Rpp7h7r7wpU, vágókép 4:30 percnél

22. Lézer- és radarbesugárzás jelző érzékelője (LRWS – Laser and Radar Warning System).

23. Az aktív védelmi rendszer érzékelő elemei.

24. Csúszásgátló (és repeszek elleni védelmet is szolgáló) kiegészítő panel.

25. Az MK30-2/ABM 30mm-es gépágyú SEOSS-2S (Sector) elnevezésű irányzéka.

A személyes tapasztalataim és a rendelkezésre álló publikus források alapján úgy gondolom, hogy a fentebb megnevezett berendezések közül néhány még fejlesztés alatt áll.

Fontos megjegyezni, hogy a gyári teszt- és bemutató változathoz képest a Lynx KF41HU számos új berendezést tartalmaz (szinte az összeset, amit e cikkben bemutattam), kiemelten a védelmi rendszereket és a távirányított fegyverplatformot. Noha megtalálható azon is a ROSY ködgránátvető, az a teljesen más típusú torony oldalán, kétszer négyelemes, sorblokk elrendezésű volt. Emellett az irányzóműszerek a korábbiak, azaz SEOSS-1P (Panoramic) a parancsnok és SEOSS-1S (Sector) az irányzó részére.

A Lynx KF41HU részletes bemutatását egy későbbi időpontban tervezem, amikor elégséges publikus információ érhető el a harcjárműről.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük